Σε έχει φρικάρει το αφεντικό σου. Και τώρα;

Πριν από λίγες μέρες, είχα μια συζήτηση με ένα φίλο (ας τον ονομάσουμε Πέτρο) στην διάρκεια της οποίας αναρωτήθηκε: "Μήπως πρέπει να αρχίσω να ψάχνω για άλλη δουλειά;"

Αυτός που τον προσέλαβε παραιτήθηκε την πρώτη βδομάδα του Πέτρου στη νέα του δουλειά. Ο Πέτρος, που μόλις ξεκινούσε την σταδιοδρομία του, είχε ξαφνικά νομικά και διαχειριστικά καθήκοντά σε μια επιχείρηση με έναν ανεύθυνο Διευθύνων Σύμβουλο, που οδηγούσε την εταιρεία στον γκρεμό.

"Πρέπει να αρχίσω να ψάχνω για άλλη δουλειά;"

Η γρήγορη απάντηση φαίνεται να είναι ένα προφανές ναι.
Αλλά ίσως με μια δεύτερη ματιά, μια καλύτερη απάντηση μπορεί να είναι, "Ναι, αλλά μην βιάζεσαι." Ο Πέτρος είναι σε μια ενδιαφέρουσα θέση. Από τη μια πλευρά, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της σταδιοδρομίας του βρίσκονται σε κίνδυνο, γιατί μαθαίνει λάθος πράγματα από λάθος ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, έχει την μοναδική ευκαιρία να εκπαιδευτεί και να μάθει γρήγορα πράγματα που θα τον βοηθήσουν να χτίσει ένα βιογραφικό που θα μπορούσε να τον κάνει αστέρι στο επάγγελμά του.
Όταν ψάχνουμε για μια νέα θέση εργασίας, ψάχνουμε για κάτι περισσότερο από ένα μισθό. Αρπάζουμε μια ευκαιρία για την οικοδόμηση της σταδιοδρομίας μας, με την καθοδήγηση των ανθρώπων που σεβόμαστε και εμπιστευόμαστε.
Τί κάνεις όταν ανακαλύπτεις ότι εργάζεσαι για έναν ηλίθιο; Ή σε μια εταιρεία που είναι καταδικασμένη; Πρέπει να σκεφτείς προσεκτικά τις απαντήσεις που θα δώσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:
Μπορεί η σχέση μου με την εν λόγω εταιρεία να καταστρέψει τις μελλοντικές εργασιακές μου προοπτικές;
Στις μέρες μας, υπάρχουν τόσες πολλές επιχειρήσεις που δεν αποτυγχάνουν απλά. Αποτυγχάνουν μεγαλειωδώς. Όσο πιο ψηλά είσαι στο οργανόγραμμα, τόσο πιο στενά θα συνδεθεί το όνομά σου με την αποτυχία.
Παρόλα αυτά, ακόμα και αν είσαι στην αρχή της καριέρας σου, θα υπάρξει μια κηλίδα αποτυχίας στο βιογραφικό σου που δεν θα σου αξίζει. Τι αντίκτυπο νομίζεις ότι θα έχει το όνομα της εταιρείας αυτής στην επαγγελματική σου φήμη;
Το brand name της εν λόγω εταιρείας μπορεί να κάνει το  βιογραφικό μου ελκυστικό, ακόμα κι αν τυχαίνει να εργάζονται σε μια ανοησία αυτή τη στιγμή;
Εάν εργάζεσαι σε μια εταιρεία που φημίζεται για την υπεροχή της στην αγορά της ή για τον τρόπο που λειτουργεί, τότε έχεις να μάθεις πολλά μέσα σε αυτή. Έτσι, και το βιογραφικό σου θα αντανακλά για τα επόμενα χρόνια την δόξα της εταιρείας.
Το αφεντικό μου είναι άσχετος. Υπάρχει κάποιος άλλος στην επιχείρηση από τον οποίο μπορώ να μάθω;
Δεν είναι ασυνήθιστο για τους εργαζόμενους να αναζητήσουν μέντορα μέσα στις εταιρείες τους που δεν είναι το αφεντικό τους. Έτσι, το να προσεγγίζεις άλλους για επαγγελματική καθοδήγηση δεν θα πρέπει να προσβάλει τον προϊστάμενό σου. Απλά δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη σχέση σου με τον μέντορά σου για να καταγγέλλεις τις κακές πρακτικές του αφεντικού σου. Πρόκειται για την καριέρα σου, μην προσπαθείς να αλλάξεις τον κόσμο μόνο και μόνο επειδή είσαι δυσαρεστημένος με το πρόσωπο για το οποίο εργάζεσαι.
Μήπως κινδυνεύω να μάθω τα λάθος πράγματα επειδή έχω ένα αναποτελεσματικό αφεντικό; Ή μήπως μου δίνεται η ευκαιρία να αναλάβω projects που θα κτίσουν γρήγορα την επιτυχία της σταδιοδρομίας μου;
Κάποτε, ήξερα κάποιον του οποίου το αφεντικό έπινε τα απογεύματα. Μετά το μεσημέρι, η εργάσιμη ημέρα ήταν γεμάτη με Southern Comfort. Οι εργασίες όμως έπρεπε να ολοκληρώνονται. Όπως και τις έκανε. Με αποτέλεσμα να μάθει πολύ γρήγορα. Πήρε συμπυκνωμένη γνώση περίπου πέντε ετών επαγγελματικής εκπαίδευσης σε ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών.
Αναζήτησε σοφά επαγγελματικές συμβουλές που απαιτούνταν για την εργασία του, από επαγγελματίες συναδέλφους του, έξω από τον εταιρεία και την αγορά του.
Το να μαθαίνω πώς να συνεργάζομαι με έναν αναξιόπιστο προϊστάμενο προσθέτει στην επαγγελματική εργαλειοθήκη μου διαπροσωπικές ικανότητες και δεξιότητες;
Θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας με δύσκολους ανθρώπους συνέχεια κατά την διάρκεια της καριέρα μας. Όσο πιο γρήγορα μάθεις πώς να συνεργάζεσαι με πολλούς τύπους προσωπικοτήτων και να αντιπαρέρχεσαι δύσκολες καταστάσεις, τόσο πιο αποτελεσματικός θα γίνεσαι. Έτσι, μια μέρα θα μπορείς και εσύ να γίνεις το κακό αφεντικό κάποιου άλλου.
Αν συμβιβάζομαι με αυτόν τον ηλίθιο μήπως καταλήξω άσχημα;
Είναι σημαντικό να σε εμπιστεύεται το αφεντικό σου.
Αλλά ξέρεις που βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του να είσαι ένας αξιόπιστος εργαζόμενος και το να συμμετέχεις σε ένα έγκλημα; Ξέρεις ποιες είναι οι νομικές υποχρεώσεις προς τους πελάτες της εταιρείας σου, προς το κοινό, προς τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους εργαζόμενους; Θέλεις πραγματικά να σηκωθείς στο βήμα και να καταθέσεις εναντίον των ανθρώπων για τους οποίους εργάζεσαι; Αν έχεις αρχίσει να ανησυχείς για τη νομιμότητα της εργασίας σου - ή τα μυστικά τα οποία ζητείσαι να κρατήσεις - ήρθε η ώρα να μιλήσεις με έναν δικηγόρο, που κατά προτίμηση δεν εργάζεται στην εταιρεία σου.
Επομένως, είναι καιρός να αρχίσεις να ψάχνεις για μια νέα θέση εργασίας;
Κατά την άποψή μου είναι πάντα έξυπνο να διατηρείς τον εαυτό σου και το βιογραφικό σου σε κυκλοφορία. Θα πρέπει πάντα να είσαι έτοιμος για να το παρουσιάσεις στους σωστούς ανθρώπους. Ως εκ τούτου, εξαρτάται αν θέλεις να εντείνεις τις προσπάθειές σου για αναζήτηση νέας εργασίας που ούτως ή άλλως πρέπει να κάνεις συνεχώς.
Default απάντηση: Ναι. Κάν’ το με σύνεση και διακριτικότητα. Γιατί ποιος θέλει να απολυθεί - ειδικά σε αυτή την αγορά εργασίας;
Εν τω μεταξύ, μην διακόψεις την υπάρχουσα συνεργασία σου. Ενόσω βρίσκεσαι σε αναμονή για την επόμενη επαγγελματική σου ευκαιρία, επωφελήσου από εκεί που εργάζεσαι. Ανέλαβε νέα projects, ώστε οι μελλοντικές συνεντεύξεις σου να γεμίζουν με συζητήσεις γύρω από αυτά που πέτυχες και έμαθες, και όχι από το πόσο απογοητευμένος ήσουν. Επιπλέον,  δικτυωθείτε με άτομα από άλλα τμήματα για να δείτε αν υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε.
Χάρισε στον εαυτό σου κάθε πιθανότητα για επιτυχία. Ακόμα και αν η μόνη άμεση επιλογή σου αυτή τη στιγμή είναι να εργάζεσαι για έναν «πίθηκο».
Ερώτηση: Έχετε ποτέ εργαστεί για κάποιον ηλίθιο; Εάν ναι, πώς αντιμετωπίσατε την πρόκληση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου