Αναζήτησε την... αποτυχία!

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι σημαίνει η αποτυχία για σένα; Είναι κάτι από το οποίο τρέχεις, προσπαθείς να το αποφύγεις, ή είναι κάτι που δέχεσαι και αγκαλιάζεις; Σκέψου την τελευταία φορά που βίωσες μια αποτυχία. Απέτυχες γιατί ότι έκανες ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου στόχου και έπρεπε να βιώσεις την αποτυχία προκειμένου να συνεχίσεις; Ή απέτυχες γιατί δεν είχες ένα πλάνο; Συνήθως αποτυγχάνουμε γιατί δεν είχαμε κάποιο πλάνο.
Οπότε ένα concept είναι να αναζητήσουμε την αποτυχία. O Μπαμπινιώτης ορίζει την αποτυχία ως: «το ανεπιτυχές αποτέλεσμα ή κατάληξη που είναι αντίθετη με τις αρχικές προσδοκίες, που δεν δικαιώνει τους αρχικούς υπολογισμούς».
Κάποιες φορές δεν πετύχαμε τους στόχους μας γιατί πήραμε κάποιο ρίσκο. Όταν παίρνουμε ένα ρίσκο σημαίνει πως επεκτείνουμε τον εαυτό μας πέρα από τη ζώνη αυτού που ορίζουμε ως εφικτό.
Αυτή είναι μια ζώνη μέσα στην οποία νιώθουμε άνετα, την έχουμε δημιουργήσει με τον καιρό βάση των εμπειριών μας. Πέρα από τα όρια αυτής της ζώνης βρίσκεται η αβεβαιότητα και άρα έχουμε θέσει κάποιους φραγμούς που βασίζονται στον φόβο. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε καινούργια πράγματα πρέπει να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φραγμούς του φόβου που μας κρατάνε εντός αυτής της ζώνης.
Με την επέκταση του εαυτού μας εκτός αυτής της ζώνης άνεσης, μας δίνουμε την δυνατότητα να βιώσουμε εμπειρίες με μεγαλύτερο βάθος και να διευρύνουμε την αντίληψή μας για το τι τελικά είναι εφικτό.
Δεν ξέρουμε για τι είμαστε ικανοί εκτός αν πιέσουμε τον εαυτό μας εκτός ορίων, για αυτό ας αναζητήσουμε την αποτυχία. Το να μάθουμε να αποδεχόμαστε την αποτυχία και να μαθαίνουμε από αυτή, στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου στόχου, είναι ζωτικής σημασίας στην ανακάλυψη του εαυτού μας.
Ο Malcolm S. Forbes (Forbes publications) είπε πως «η αποτυχία είναι επιτυχία αν μάθουμε από αυτή»
Οπότε ορίστε και ένας νέος ορισμός:  αποτυχία είναι η ανταμοιβή σε αυτούς που δέχονται την πρόκληση και τα θετικά συστατικά της, ανεξάρτητα από το φαινομενικά κακό αρχικό αποτέλεσμα.
Όταν αποτυγχάνεις, δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να υπερισχύσει της ήττας και έτσι να χτίσεις καλύτερο χαρακτήρα. Έτσι κάθε φορά που σκέφτεσαι τον χαρακτήρα που χτίζεις, ξεκίνα να συμπεριλαμβάνεις την αποτυχία και τα πράγματα που δεν πήγαν και τόσο καλά στην ζωή σου. Σε τελευταία ανάλυση είμαστε προϊόν τόσο των επιτυχιών όσο και των αποτυχιών μας.
Οπότε αναρωτήσου, πως αντιλαμβάνεσαι την αποτυχία; Υπάρχουν εμπειρίες και γεγονότα στη ζωή σου που σου έμαθαν να αναζητάς την αποτυχία; και αν ναι πώς έχουν συνδράμει σε αυτό που είσαι σήμερα; Εξάλλου πιστεύω πως η αποτυχία αποτελεί ένα βασικό συστατικό της επιτυχίας, γιατί τα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από τις αποτυχίες θα μας κάνουν καλύτερους επαγγελματίες, καλύτερους φίλους, γονείς, ανθρώπους.
Πότε πήρες τελευταία φορά ένα ρίσκο και τι έμαθες από τα αποτελέσματα του. Θα χαρώ να μοιραστείς την ιστορία σου.

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ γαι το σχόλιο σου helel!

    Πραγματικά, η επιτυχία, όπως και η αποτυχία με την όποια ασχολήθηκα στο άρθρο, μπορεί να είναι κακός δάσκαλος, αν δεν καθήσεις ήρεμα και δεις τους παράγοντες που την συνέθεσαν. Και στις δυο περιπτώσεις, σημασία νομίζω έχει να εκμαίευσες τα μαθήματα που μπορείς να πάρεις και φυσικά να τα βάλεις σε λειτουργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή